28/09/2022
2091

Mera Karışımı

Mera karışımı uzun yıllardır Torunoğlu Tohumculuk tarafından inek, koyun, keçi, at ve manda yetiştiricilerine ekimini yaptırmaktayız. Mera karışım tohumlarını ilk kez ticari olarak 1999 yılında Türk hayvancısıyla Torunoğlu Tohumculuk tanıştırıp, yurt sathına yaymıştır. Mera karışımı tohumlarında 2 grup yem bitkisi tohumu mevcuttur. Birincisi buğdaygil karışımları, ikincisi baklagil karışımlarıdır. Buğdaygil ve baklagil karışımı tohumlarından mükemmel bir ikili kombinasyon meydana gelmektedir. Burada hem enerji hem protein karışımdaki bitkilerde mevcuttur. Mera karışımında otlayan hayvanlarda mükemmel seviyede verim artışı gözlemlenir.

Çok yıllık mera bitkilerinin çiftçilerimiz için özenle hazırladığımız 12 ay yeşil kalan mera tohumlarını Türkiye'nin her tarafına hızlı şekilde ulaştırmaktayız. 12 ay yeşil kalan çok yıllık mera bitkilerinin ekiminde teknik destek sağlamaktayız. 

Yapay merada koyunculuk, koyun yetiştiriciliğini masrafsız hale getirir. Koyunların tüm yem külfetini ortadan kaldırır. Koyunculuk yapan her çiftçimiz 5-10 koyun keçiye 1 dekar koyun yapay merası ekmesi masrafsız hayvancılık için doğru bir yöntemdir. 

Bir mera karışımında istenilen özellikler şunlardır. Kuraklığa dayanma, soğuğa dayanma, sıcağa dayanma, tuza dayanma, toprak yapısına uyma, yüksek taban suyuna ve yağışlara dayanma, yetiştirme kolaylığı, kolayca yayılma, uzun ömürlülük, gölgeye dayanma, gübreden yararlanma kabiliyeti.

Yapay merada hedeflenen amaçlar en yüksek seviyede verim alma hedeflenir. Otlatmaya dayanıklılık, hayvanlar için lezzet durumu, beslenme özelliği, lüzum halinde kuru ota biçme ve kuru ot yapma verimi, otlatmadan sonra kısa sürede bitkinin tekrar kendini yenilemesi, otlatma döneminin uzunluğu.

Çayır merada kullanılan bazı yem bitkilerinin isimleri. Adi otlak ayrığı, kır ayrığı, mavi ayrık, yüksek otlak ayrığı, otlak arpası, kılçıksız brom, domuz ayrığı, kamışsı yumak, İngiliz çimi, çayır kelp kuyruğu, çayır tilki kuyruğu, yüksek çayır yulafı.

Daima yeşil kalan mera, sürekli yeşil kalan mera, her mevsim yeşil kalan mera özelliği olan özel karışımımızı mutlaka hayvanlarınıza denemelisiniz.

Çayır merada baklagil olarak kullanılan bazı yem bitkileri. Korunga, sarı çiçekli gazal boynuzu, çayır üçgülü, ak üçgül, nohut geveni, küçük çayır düğmesi.

Torunoğlu Tohumculuk yurt dışından temin ettirdiği özel çayır mera karışım tohumlarıyla çiftçilerin ihtiyacını karşılayan yapay çayır mera karışımları hazırlayıp, ekime hazır hale getirmektedir. Yapay çayır mera dekara 6 kg ekim miktarını tavsiye etmekteyiz. Suni mera karışımı en uygun ekim zamanı Eylül-Ekim-Kasım aylarıdır. Bu ekim zamanı bölgelere göre değişiklik gösterebilir. Erkenci ilkbahar ekimi de Mart-Nisan-Mayıs aylarıdır.

Yapay mera karışımı tohum fiyatlarını imkan dahilinde firmamız uygun tutmaya çalışmaktadır. Burada amaç her çiftçi zorlanmadan mera karışım tohumlarından kolayca ekebilmesi içindir. Ülkemizde yapay mera 10 dekar ve üzeri eken çiftçilere Tarım Bakanlığı tarafından yapay çayır mera yem bitkisi destekleme ödemesi yapılmaktadır. Yapay mera eken çiftçilerimiz ÇKS sistemine kayıtlarını yaptırıp destekleme ödemelerinden istifade edebilirler.

Yapay çayır mera temini için firmamızı arayabilirsiniz. Torunoğlu Tohumculuk

0532 266 40 41 – ofis cep : 0530 300 52 73 – 0322 239 88 08 – 0322 239 88 09