28/12/2023
759

Anaborapi Piemontese Sığırları Hakkında Teknik Bilgi

İtalyan Anaborapi Piemontese dünyanın en çok et veren sığır ırkıdır. Dünyanın en iyi etçisidir. 14-16 aylık erkek danalar 450-460 kg karkas et vermektedir. Et randımani %69-73 'tür. Bazı özel bakılmış hayvanlar da %76'ya kadar çıkmaktadır. Piemontese sığırlarının deri kalınlığı diğer sığırların derilerinden 1/3 kadar daha incedir. Piemontese sığırlar ince kemik yapısına sahiptir. Et oran yüksek, kemik oranı düşüktür. Piemontese çift kaslı bir sığırdır. Myostatin geni nedeniyle çift kas şekillenmiştir. Myostatin geni doğal bir gendir.



 Genetik analizlerde 25 bin yıllık bir sığır ırk olduğu anlaşılmaktadır. Pakistan'dan İtalya'ya götürülerek orada geliştirilmiş bir sığırdır. Anaborapi Piemontese boğa spermalarımızda doğum kolaylığı vardır. Diğer ırklarla melezlemede mükemmel neticeler alınmaktadır. Et kalitesi kolesterol bakımından kılıç balığından, derisi soyulmuş tavuk etinden daha düşüktür. Hindi etinin yarısı kadar kolesterole sahiptir. Kalp dostu bir ettir. Yumuşak yağsız bir ete sahiptir. Amerikan ulusal kalp derneği tarafından Piemontese eti kalp dostu et seçilmiştir. Piemontese eti diğer etlere göre 1/3 oranında daha çabuk pişer. İtalya da yaptığımız izlenimlerde Piemontese eti diğer etlere göre %30 daha pahalı satıldığını bizzat gördük. 2017 yılında çiftçilerimizi İtalya'da ki Anaborapi Piemontese uluslararası şovuna götürdük. İtalya'da incelemelerde bulunduk. Çiftlikleri detaylı inceleme fırsatımız oldu. Her 500 metre arayla Piemontese çiftliklerini gördük. Başka bir sığır ırkına İtalya Piedmont bölgesinde pek rastlamadık. İtalyanlar bu güzide sığır ırkının üzerine
adeta titremektedirler. 

 

 

Anaborapi kuruluşuna kayıtlı 350 bin dişi sığır bulunmaktadır. Yüzlerce Anaborapi kuruluşunun progeni testten geçmiş üstün gen aktarma kapasitesine sahip Piemontese boğalar bulunmaktadır. Torunoglu Tohumculuk olarak 1990' yılların başından itibaren uzun yıllardan beri Piemontese ırkını üretmek için yoğun bir çalışma yürütmüş bulunmaktayız. Uzun yıllardır bir veteriner hekim olarak bizzat binlerce suni tohumlama yapmış bulunmaktayım. Birçok veteriner hekime Anaborapi Piemontese tohumlarından dağıtarak bu ırkın gelişmesi yönünde yoğun bir gayret sarfetmiş bulunmaktayız.

 



Anaborapi Piemontese spermaları için firmamızı arayabilirsiniz.
Torunoğlu Tohumculuk 
0532 266 4041 - 0322 239 8808